23.9.2018

Hyväksy itsesi, hyväksy muut - Kinky boots

Helsingin Kaupunginteatterin tuorein musikaali-iloittelu Kinky boots on todellinen potin räjäyttäjä! Kävin katsomassa esityksen viikko sitten, ja joka päivä jokin osa tuosta mahtavasta spektaakkelista on palannut mieleeni. Niin lauluista, kuin musikaalin syvästä sanomastakin.
 
Sinulle joka et ole vielä Kinky bootsiin missään mediassa törmännyt, taikka sitä nähnyt, sanon nämä sanat: Mene! Katso! Nauti! 💗 Ja tee se avoimella mielellä ja täydellä sydämellä. Itse olin jo etukäteen varma, että tulen nauttimaan (kuten tapanani musikaaleissa on), mutta että näin paljon! Totesin itsekseni että minä todella kaipaan musikaalilta menoa ja meininkiä, räiskyvyyttä ja iloisuutta, energiaa! Ja sitä on nyt tarjolla.
 
(Kuva itse ottamani.)
 
Kinky bootsin juoni on seuraavanlainen:
Northamptonissa asuvan nuoren miehen, Charlie Pricen (Petrus Kähkönen) isä kuolee, ja jättää tälle perinnöksi vanhan kenkätehtaan. Tehdas on konkurssin partaalla, ja Charlie on jo muuttanut Lontooseen kihlattunsa kanssa. Hän ei tiedä mitä tekisi tehtaan kanssa, ja onkin valmis antamaan periksi. Aina kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan.
Eräänä iltana Charlie näkee sivukujalla joukon miehiä piirittävän naista, ja menee tämän avuksi. Tämä nainen on Lola (Lauri Mikkola), eikä lainkaan avuton, sillä siviiliminältään hän on Simon, loistava drag-artisti. Lola valittaa Charlielle, kuinka korkokengät eivät tahdo kestää mitään. Ei roistojen pieksemistä, ei hänen ja muiden drag-artistien painoa. Tästä Charlie saa idean. Mitä jos Pricen kenkätehdas uudistuisi, ja alkaisikin tehdä kenkiä drag-artisteille? Lola saisi toimia suunnittelijana.
 
Lolan pukuhuoneessa. (Mirka Kleemola/HKT)
 
Lola ja Lolan enkelit. (Mirka Kleemola/HKT)
 
Tästä alkaa hieno yhteistyö, jossa Pricen hieman vanhanaikainen tehdas ja sen työntekijät joutuvat uuden eteen Lolan tullessa tehtaalle. Eikä hän suinkaan tule yksin, vaan hänellä on omat enkelinsä mukanaan. Ompelukoneet alkavat laulaa kun uusia värikkäitä nahkakappaleita muotoillaan kengiksi, ja sanansäilä viuhuu samaa vauhtia kun kaikki eivät meinaa Lolaa ja tämän taiteellista olemusta sulattaa. Otetaan esityksen aikana yksi nyrkkeilymatsikin, mutta kuka ja ketä vastaan?
Viimein kenkämallisto alkaa olla valmis, ja Charlie, Lola enkeleineen ja tehtaan väkeä ovat lähdössä Milanoon esittelemään kenkiä. Matkaan mahtuu kuitenkin mutkia, muiden ajatellessa Charlien vaativan liikoja. Lopulta Charlie lähtee matkaan kolmistaan työntekijänsä (ja uuden tyttöystävänsä?, entisen kihlauksen purkauduttua) Laurenin (Anna Victoria Eriksson) sekä niin sanotun neuvonantajansa Georgen (Joachim Wigelius) kanssa. Kauan odotettu muotinäytös alkaa, ja lopulta kaikki sujuu kuitenkin hyvin.
 
Lontoosta Milanoon. (Mirka Kleemola/HKT)
 
Tällä kertaa juoni vain näin karkeasti, menemättä kovin pieniin yksityiskohtiin. Paljon tarkemminkin voisin kirjoittaa ja kertoa, mutta haluan että sinulle joka tämän luet, mahdollisesti heräisi mielenkiinto mennä katsomaan Kinky boots ja olisihan se nyt aika ikävää jos kaiken jo tietäisit.
 
En löydä mitään pahaa sanottavaa tästä esityksestä. Roolisuoritukset, laulut, puvut..WAU! Jalka kyllä vipatti, ja seisomataputuksiin täytyi lopettaa. Olisi mielenkiintoista päästä joskus näkemään, miten tämä on muualla maailmalla vedetty. Ja tämä HKT:n versiokin täytyy vähintään toisen kerran nähdä. Onnekkaat te, jotka olette nyt jo käyneet useasti katsomassa! Täytyisi varmaan myös alkuperäinen elokuvaversio etsiä käsiinsä.
 
Ensimmäinen pari uunista ulos. (Mirka Kleemola/HKT)
 
Käsiohjelmaakin on tullut esityksen jälkeen monesti selattua, ja sieltä voisin poimintona ottaa "Lolan kuuden askeleen ohjelman:"
1. Sä reilu oo
2. Käy koulusi
3. Hyväksy itses, niin sä hyväksyt muut
4. Muista rakastaa
5. Usko itseesi
6. Kun sydämesi aukee muuttuu maailmasi
..mielestäni erittäin hienoja elämänohjeita, ihan meille jokaiselle.
 
Kiitos Helsingin kaupunginteatterille lipuista, kiitos Samuel Harjanteelle ohjaamisesta, ja kiitos koko Kinky bootsin tekijäporukalle, niin lavalla kuin taustalla. Tämä esitys on rakkautta.
 
Lolan enkelit. (Mirka Kleemola/HKT)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti