8.4.2016

Ja jokainen..

..onnea etsii
Ja jokainen siitä unelmoi.
Jokainen rakkautta kaipaa.
Ja jokainen siitä unelmoi."


Kuluvaa vuotta on nyt takana vähän yli kolme kuukautta, ja suurimman osan ajasta oon ollut tosi hyvällä tuulella. Mulla oli tammikuun lopulla synttärit ja silloin päätin, että tuleva vuosi mennäänkin positiivisen kautta. Joten tää kevätjakso koulussakin tuli kuin tilauksesta, kun meillä on nyt menossa kurssi nimeltään "Ratkaisukeskeiset ja yhteisölliset työmenetelmät". Tää kurssi on saanut mut ajattelemaan monia asioita, mutta ennen kaikkea yhtä isoa O:ta, meinaan onnellisuutta. Ja ehkä samalla myös ihmisenä kasvamisen kokonaisvaltaista tutkimista, ainakin omalla kohdallani.

Oon näillä tunneilla tehnyt yllättävän paljon muistiinpanojakin, vaikka meillä Moodlesta materiaalit löytyykin. On vaan tullut sellaisia lauseita ja viisauksia, että on tahtonut laittaa ne heti ylös. Ajattelinkin tämän kertaista tekstiä tuottaa niiden kautta, ja (tottakai) lisäillä myös kuvia väliin.


Mä oon joutunut kyllä vaihtamaan näkökulmaa (refraiming) elämään, että saan pidettyä tän asenteen tällei pysyvämminkin. Ajattelin myös että yritän noudattaa 5K-periaatetta: Kunnoitus, Kuuntelu, Keskittyminen, Keveys, Kärsivällisyys. Pieniä, mutta tärkeitä hyveitä elämässä.

 
Mun onnellisuus koostuu tällä hetkellä muun muassa siitä että mä luotan elämään, ja mulla on "punainen Ferrari", jota tavoitella. Mun "punainen Ferrari" on sosionomin tutkinto, ja tiedän että en voi saavuttaa sitä jollen itse tee asian eteen jotain. Joskus oon vaan mennyt elämässä päätä pahkaa etiäpäin, mutta nykyään osaa jo arvostaa ja kunnioittaa omaa itseään valintoja tehdessään. Tätä asennetta pitää muistaa vaalia ja ylläpitää.

Sä voit tietty vaan olla möllöttää ja valittaa, mutta aika usein siinä valituksessa soi muutoksen toive. Silloin pitää tehdä asioille jotain. Jos jokin ei toimi - tee toisin. Jos jokin toimii - tee sitä lisää. Väkipakolla ei välttämättä tietenkään onnistu, ja usein käykin niin että kun lakkaamme yrittämästä saada jotain aikaiseksi, meille avautuu valtava määrä uusia ja yllättäviä kokemuksia. Mä itse uskon että se on silloin sellainen osa sielun suunnitelmaa, joka on meiltä itseltämme vielä piilossa, mutta meillä on kuitenkin mahdollisuus löytää se. Sellaista mahdollisuutta voi pitää ovena uuteen maailmaan.Me katsottiin koulussa elokuva, aivan liikuttavan ihana sellainen. Se kertoi Temple Grandinista, ja hän noudatti tuota ovi-neuvoa elämässään. Saattaa noudattaa vieläkin, mene ja tiedä. Hänen elämänsä ei ollut helppoa, mutta hän on silti ollut onnellinen. Hänellä oli myös tavoite, ja hän saavutti sen. Tavoitteeseen voi päästä monia erilaisia polkuja pitkin, ja meidän jokaisen polku onkin erilainen. Kunkin kannattaa muistaa, että sillä polulla kannattaa tuhlata energiaa ratkaisujen etsimiseen, eikä ongelmien pohtimiseen. Every problem is a frustrated dream, sanoi joku. Kuulostaa ainakin omaan korvaan aika oikealle lausahdukselle.

 
Millainen on sinun sisäinen puheesi? Sanotaan että keskimäärin negatiivisten ja positiivisten ajatusten suhde on 1:3; tarkoittaen että yksi negatiivinen ajatus tarvitsee kolme positiivista ajatusta kumoutuakseen. Jos tuo suhde on tasaisempi, 1:1, ollaan jo aika synkällä suunnalla. Itselläni tuntuu tällä hetkellä että suhde saattaa olla lähempänä 1:10. Ei kovin paljoa ole sellaisia ikäviä ja synkkiä asioita, jotka ajatusmaailmaa varjostaisivat. Siihen vaikuttaa paljon myös sosiaalinen pääoma, jonka koen itselläni olevan todella hyvällä mallilla. Ollut oikeastaan aina.

Mä oon myös tänään ollut todella onnellinen. Tällei perusonnellinen, ja onnellinen tietyssä hetkessä. Tarkempia yksityiskohtia kertomatta voin sanoa, että opinnäytetyön yksi iso osa on nyt takana päin. Toiminnallinen osuus siis. Henkinen lottovoitto. Yksi iso Kukkutimurunen. Koen, että tän iltapäivän aikana mä opin yhtä paljon kuin opetin, ja sain yhtä paljon kuin annoin. Ihmisten parissa tehtävästä työstä ei voi enää enempää odottaa tai pyytääkään. Minä tein parhaani, ja niin tekivät muutkin. Ihminen tekee parhaansa, sen, mikä on mahdollista juuri nyt. Se mikä milläkin hetkellä on parasta, vaihtelee hetkestä toiseen. Mutta se paras juuri kullakin hetkellä, se riittää. Sen muistaminen on yksi onnellisuuden peruspilari.Lopuksi vielä runo tunteista. Niihinhän tämä meidän elämä täällä perustuu.

"Ihmisenä oleminen on kuin majatalo, vierasmaja. Joka aamu tulee uusi vieras. Ilo, masennus, ilkeys, äkillinen tietoisuuden hetki, kaikki tulevat kuin odottamattomat vieraat. Toivota tervetulleeksi joukkio, joka raastaa raivokkaasti talosi tyhjäksi huonekaluista, kohtele silti jokaista vierasta kunnioittavasti. He voivat olla tyhjentämässä sinua uutta iloa varten. Synkkä ajatus, häpeä, kauna - ota ne vastaan nauraen ja kutsu sisään. Ole kiitollinen kaikista tulijoista sillä niistä jokainen on lähetetty jostakin tuolta puolen sinulle oppaaksi." Lähde: Rumi Sufi-runoilija 1220-luvulta, vapaasti Soili Takkalan suomennoksen pohjalta.

Ps. Kel onni on, se onnen kätkeköön? Potaskaa, sanon minä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti